Klok bouwen
In mijn werkzame periode als antiekhandelaar heb ik veel klokken verhandeld, voornamelijk Engelse staande horloges, Friese klokken, maar ook Franse lantaarnklokken, comtoises, pendules, pubklokken e.d. Deze werden vergaard tijdens vele zoektochten door Nederland en Engeland.In die periode is langzamerhand de interesse ontstaan voor de techniek van het uurwerk. Hoe werkt het nou precies en hoe zijn mankementen te verhelpen.
Het ontbrak mij aan de technische kennis en vaardigheid welke ik tijdens mijn opleiding als fysiotherapeut, het beroep dat ik daarvoor uitoefende, natuurlijk niet heb verkregen.Deze kennis van uurwerktechniek en het werken met de benodigde handgereedschappen en machines zoals een draaibank, freesbank e.d. deed ik op tijdens de opleiding voor “Klokkenbouwers” in Den Bosch, een groep uurwerkenthousiasten waarmee ik mijn passie deel en waar ik wekelijks naar toe ga. Er is veel vakmanschap en er wordt veel samengewerkt en waar nodig, de helpende hand geboden. Naast restauratie van uurwerken worden er voornamelijk klokken gebouwd. Alle onderdelen van de verschillende type uurwerken worden zelf gemaakt.
Ik heb gekozen om een antiek Engels uurwerk na te maken, een zogenaamde lantaarnklok met wings. Een uurwerk dat ik wel ben tegengekomen in Engeland en altijd met bewondering heb bekeken, maar een origineel uurwerk uit de 17e-eeuw is erg kostbaar om aan te schaffen.Het is een verzamelobject dat iedere liefhebber van het vroege antieke uurwerk graag in zijn bezit wil hebben.
Het heeft een spillegang als gangsysteem, slagwerk en een wekker. Het is een klok met een prachtige uitstraling door z’n hekwerk en gegraveerde wijzerplaat. De vleugels/wings geven de klok iets extra’s en maakt het daardoor heel bijzonder. Ook het uurwerk is mooi geconstrueerd.